Wyprzedaże rocznika 2009 - który model wybrać ?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • voltar
    L&K
    • 2009
    • 1107
    • Octavia II (1Z3)
    • BZB 1.8 TSI 160 KM

- listwy na drzwiach ( przydają się na ciasnych parkingach - w wyposażeniu od wersji Ambiente w Mint można dokupić ),
    Ale lakierowane listwy to chyba sie tak srednio przydaja na tych parkingach ? Wszak tak samo je mozna obedrzec z lakieru jak i blache - tyle ze potem nie rdzewieje ale wyglada chyba tak srednio.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• golibroda
      Rider
      • 2009
      • 530

W dwa i pół roku zrobiłem około 50 tys ale może być i więcej w przyszłości.

Myślę, że Ambiente to max, aż taki Eleganc-ik nie jestem

Po mojej Asterce to pewnie każda Octawia będzie bardziej dynmiczna.

A ile spali gazu taki 1,6 (w gazie) albo w przyszłości 1,4(plus instalacja pewnie z 3 tys.) ?

Bo te benzynowce z oferty to też O2 FL tylko dużo tańsze niż TDI z 15 tysięcy zł ?

Dzięki, że jesteście i pomagacie - już się dużo nauczyłem ale piszcie dalej . jak pójdę do salonu to już mi tyle głupot nie nagadają i mniej kitu wcisną
      Pozdrawiam
      Piotr

Komentarz

• vince123
        Elegance
        • 2009
        • 923

Zamieszczone przez golibroda
        Ale nie wiem jaki silnik TDI 1.9 taki chwalony czy benzyna z gazem bo musi być oszczędnie.
        diesel jest troche drozszy (jakies 5-6tys)...a jezeli do benzyniaka zechcesz wrzucic gaz to w ASO skoda tez bedziesz musiał dopłacic 3-4tys...wniosek- cena sie rownowazy...ja bym wzial diesla..w perspektwie przyszlosci ropa zawsze bedzie oscylowala na podobnej cenie,a gaz bedzie drozal ..z tego co mi wiadomo to cena gazu ma wzrosnac o 20%..a do tego trzeba doliczyc koszt utrzymania instalacji gazowej(przeglady,wymiana filtrow) + koszt benzyny ...wersja Ambiente jest bardzo przyzwoitym wyposazeniem, mozesz jeszcze 'dolozyc' cos co bedzie ci potrzebne np podgrzewanie foteli przednich itp...ale to juz musisz sam wybrac co bedzie Ci przydatne w dalszym uzytkowaniu..
        warto tez wspomniec o pozniejszym serwisowaniu (spory koszt),a takze o tym ze najwiecej na wartosci traca nowe auta
        sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
        nadkole nowe LP
        kontakt PW

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

W dwa i pół roku zrobiłem około 50 tys ale może być i więcej w przyszłości.
          No to bierz 1.9 TDi albo 2.0 TDI
          Myślę, że Ambiente to max, aż taki Eleganc-ik nie jestem
          No i git, masz już jasność Bierz ambiente dokup ewentualnie Climatronic, radio, ksenony i będziesz zadowolony
          Czarny Elegance

Komentarz

• blackrs
            RS
            • 2008
            • 4826
            • Superb II combi (3T5)
            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

fajan sparwa to xenony tyle ze w salonie sporo sobie policza wiec lepiej po wyjeździe sobie dolożyc ale zawsze to na starsze lata lepsza widocznośćna drodze:P:P:P
            BYŁA o1 rs
            BYŁA o2 1.6
            JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• paulob1
              Rider
              • 2008
              • 470
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

golibroda, ja mam O1 1,6 MPi z gazem Landi Renzo montowanym w salonie(Kraków) i jak dla mnie to super autko.Z tego co wiem to O2 po lifcie ma ten sam silnik i gaz.
              Ten silnik(1,6 102 KM) to ponoć motor długowieczny i praktycznie bezusterkowy.
              Masz spalanie rzędu 8-9 litrów LPG na 100 km(miasto 9-9,5). Autko ma aktualnie , nie wiem czy tylko,czy aż- przejechane 17 tys km i jeszcze nikt przy gazie ani ogólnie przy aucie nie grzebał.Tylko przegląd z regulacją po 15 tys zrobili.A co do wyposażenia to brałbym właśnie takie jakie proponuje aniam111, .
              Ja osobiście nie preferuję odgłosu bociana, stąd Pb + LPG :wink:
              Jeśli chcesz coś mocniejszego to wybierz np 1,8 na turbo. Tam mocy pod maską jest aż nadto 8)

Komentarz

• golibroda
                Rider
                • 2009
                • 530

No to @paulob zamieszałeś mi Nie jeździłem nigdy dieslem to i nie znam tego klekotu - może jednak ten 1,6 w benzynie i gazie .... kurcze .. musze do salonu i przejechać się

@big - climatronic to automatyczna klima ?, to w takim razie co dają w standardzie (jaka klimę) ?

Ale mam braki ... to przez samochód z tamtego wieku ...ale mnie omineło
                Pozdrawiam
                Piotr

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

@big - climatronic to automatyczna klima ?,
                  Tak. Jest to automatyczna, dwustrefowa (odzialna temp. mozesz ustawić dla kierowcy , oddzialna dla pasażera) klimatyzacja.
                  to w takim razie co dają w standardzie (jaka klimę) ?
                  Półautomatyczną. tzn. masz zwykłe manualne pokretła. Na pokrętle regulującym temperaturę masz podziałkę ze stopniami. Możesz ustawić sobie np. 18 stopni i klima powinna utrzymywac ci w przybliżeniu te temp. ale rozkład powietrza oraz siłę nadmuchu musisz regulować sam-ręcznie. W Climatronicu wszystko to robi za ciebie komp.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• t271828
                    Elegance
                    • 2008
                    • 928

Po mojej Asterce to pewnie każda Octawia będzie bardziej dynmiczna.

A ile spali gazu taki 1,6 (w gazie) albo w przyszłości 1,4(plus instalacja pewnie z 3 tys.) ?

Bo te benzynowce z oferty to też O2 FL tylko dużo tańsze niż TDI z 15 tysięcy zł ?
                    Spalanie 1.6 u mnie jest okolo 8-8.5l lpg plus okolo litra benzyny. Jesli bedziesz
                    jezdzil wiecej w miescie musisz liczyc sie z 10l lpg.

Jesli priorytetem nie sa osiagi tylko trwalosc to zdecydowanie polecam 1.6.

O2 w salonach jest TYLKO FL przedliftowej wersji juz nie produkuja.

O1 na stronie Skody nazywa sie Octavia Tour i jest wyraznie tansza niz O2

Komentarz

• _tm_
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 2333
                      • Superb III (3V3)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

@big - climatronic to automatyczna klima ?, to w takim razie co dają w standardzie (jaka klimę) ?
                      Półautoamtyczną. Podstawowe pytanie: czy osiągi mają dla Ciebie znaczenie ? Jeżeli tak to 1.6 odpada. Wtedy albo TDI + wirus, albo TSI. Jeżeli samochód służy tylko do powolnego, wygodnego przemieszczania się z punktu A do B to może być 1.6.
                      S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                      Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                      -------------------------------------------------------------------------
                      O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                      O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                      O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• ruwado
                        RS
                        • 2009
                        • 14892
                        • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Big
                        ksenony i będziesz zadowolony
                        poeci są wśród nas brawo!!!!!!!!!!!!!
                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Zamieszczone przez _tm_
                          Jeżeli samochód służy tylko do powolnego, wygodnego przemieszczania się z punktu A do B to może być 1.6.
                          Uwierz mi, do szybkiego przemieszczania ten silnik tez sie nadaje. wiem cos o tym :twisted:
                          Czarny Elegance

Komentarz

• ruwado
                            RS
                            • 2009
                            • 14892
                            • Octavia IV (NX3)

No to @paulob zamieszałeś mi Nie jeździłem nigdy dieslem
                            Ja też kiedyś nie mogłem się przekonać do deselków. Zawsze kojarzyły mi się z traktorami. Aż kiedyś w firmie kupili służbówkę - VW Golf variant 1.9 TDI 110 KM. po pierwszej przejażdżce się zakochałem. Rwie do przodu jak szalony. A że trochę poklekotuje...
                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• OctaviaRS TDi
                              Elegance
                              • 2009
                              • 771

DIESEL POWER!!!
                              A tak na poważnie kupiłbym diesla . Nowe są już na Comman Rail więc silniki mają piekną charakterystykę pracy, są milutkie w porównaniu do pompowtrysków.
                              Silniki 1.9 to sprawdzone jednostki. Większość mechaników wie jak się do nich zabrać, a to w wyborze auta na lata też jest ważne.
                              Powiem szczerze, że jak człowiek raz się przesiądzie na turbo jednostki to chyba nie będzie chciał z nich zrezygnować. Super kultura pracy, niezwykła elastyczność, szybkie bezpieczne i wyprzedzanie, a w przypadku 1.9 105 KM i w sposobie jakim eksploatujesz auto spalanie na poziomie 5-5,5 litra nie powinno stanowić dla laika (kontakt z dieslem i turbo) problemu już na samym początku. Zawsze można podnieść moc chipem, a w 1.6 z gazem nic się nie da zrobić.
                              Dla większej frajdy z zjazdy można wybrać 2.0 140 KM, który przy spokojnej jeździe nie pali dużo, a na światłach zawsze wieśniaków w starych bmw można pokarać

Jeśli benzyna to 1.4 tsi 122KM. Moment obrotowy świetnie radzi sobie z autkiem a samochod jest żwawszy niż 1.6. Pojeździć trochę i na pewno jak wspominali koledzy opcja z gazem sie pojawi.

Co do wyposażenia. Komputer, klima automatyczna, elektryczne szyby, lusterka, czujniki z tyłu, radio cd to chyba niezbędne minimum. Podgrzewane fotele nie kosztują dużo, a poprawiaja w zimie komfort podróżowania o 300 % zastanowiłbym sie nad montażem seryjnego zestawu pod telefon komórkowy.

Komentarz

• golibroda
                                Rider
                                • 2009
                                • 530

Czyli wersja tour to O1 z gazem.

Osiągi ? tzn. moc, przyśpieszenie ? - raczej oszczędność niż wariactwo - wygoda i ekonomika !

Jak miałem kiedyś malucha i wsiadłem do poldka to był skok jakościowy. Potem przesiadłem się do mojej salonowej asterki to był kolejny skok.

Teraz, tak sądzę jak przesiądę się do dowolnej octavii to znów dostanę szoku po moim 60 KM silniku Potrzebuję wybrać kompromis cenowo - ekonomiczno - osiągowy.
                                Czasami przydaje się kilka koni pod maską i dynamika choćby przy wyprzedzaniu.
                                Asterka tez szła ale trzeba było trójkę wrzucać i paliwo się lało.

Pozostaje więc:
                                1.9 TDI + chip po gwarancji (co daje ? moc ?)
                                1.6 benzyna+LPG
                                1.4 TSI na razie bez gazu

Może pora "na starość" poszaleć

P.S.
                                Ja do diesla nie jestem uprzedzony .. nie jeździłem nigdy...nie sewisowałem... znam tylko klekot ze skrzyżowań z sąsiedniego pasa

@octaviaRS - wersja bez gazu by mnie zjadła ... przypominam 140 km dziennie za własna kasę ale 1.4 tsi też kuszący
                                A tak na marginesie gdzie masz tego CB zamontowanego. U mnie też musi być
                                Pozdrawiam
                                Piotr

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

Ja do diesla nie jestem uprzedzony .. nie jeździłem nigdy...nie sewisowałem... znam tylko klekot ze skrzyżowań z sąsiedniego pasa
                                  golibroda, ja również nie jestem zwolennikiem diesli. Słuchaj najlepszym rozwiązaniem bedize po prostu podjechac do najbliższego dealera Skody i .... przejechać się u niego O II z dieslem, a potem z benzyną pod maską. Będziesz miał porównanie i wybierzesz to co ci najbarziej pasuje
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• shok
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2070
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Jeśli chodzi o ekonomie to moim zdaniem gaz.Bo po 100tys. w tdi pada dwumas.Wymiana to koszt całej instalacji gazu.

Komentarz

• golibroda
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 530

@big - święte słowa - test to podstawa może sie od razu wyklarować albo i nie.
                                      Może terażniejsze diesle to nie takie klekoty jak dawniej

@shok co to dwumas ... pamiętaj jestem żółtodziób

Te ceny z cennika to jeśli dobrze rozumiem są bez gazu (tylko wersja O1 tour) ale od tych cen należy odliczyć rabat na czerwono ? Dla silnika 1,6 minus 7 tys. ? O to chodzi ?
                                      Pozdrawiam
                                      Piotr

Komentarz

• vince123
                                        Elegance
                                        • 2009
                                        • 923

chip po gwarancji (co daje ? moc ?)
                                        mała przykładowa lektura

w szukajce jest tego duzo :wink: ...

Zamieszczone przez shok
                                        Bo po 100tys. w tdi pada dwumas
                                        nie w kazdym pada...zalezy od auta...i nowe potrafi sie popsuc
                                        sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                                        nadkole nowe LP
                                        kontakt PW

Komentarz

• aniam111
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 436

Zamieszczone przez voltar
                                          - listwy na drzwiach ( przydają się na ciasnych parkingach - w wyposażeniu od wersji Ambiente w Mint można dokupić ),
                                          Ale lakierowane listwy to chyba sie tak srednio przydaja na tych parkingach ? Wszak tak samo je mozna obedrzec z lakieru jak i blache - tyle ze potem nie rdzewieje ale wyglada chyba tak srednio.
                                          Może i tak. Tylko listwy można zdjęć i wymienić. A w poprzednim aucie w miejscu gdzie nie było listew miałam nie tylko zdarty lakier ale i wgniecenia na karoserii. Ale to kwestia gustu. Ja wole mieć listwy.
                                          AniaM
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                                          O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• blackrs
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 4826
                                            • Superb II combi (3T5)
                                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

albo zajedz na spota w ładzi tam u was pewnie chłopcy maja rozne silniki i rozne autka sie obadasz co i jak i torche bediesz miał wiecej jasnosci
                                            BYŁA o1 rs
                                            BYŁA o2 1.6
                                            JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• aniam111
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 436

Zamieszczone przez Big
                                              [ Dodano: Nie 06 Gru, 09 21:24 ]
                                              Nadal nie wiem czy te wyprzedaże w skodzie to są O2 przed czy po FL ?
                                              Po lifcie. Octavie z przed liftu juz chyba nigdzie nie dostaniesz, chyba że ktos by miał jeszcze samochód z .... 2008 r. koleżanka troche namieszała
                                              No w sumie racja. Chyba już tylko O2FL jest. Jakoś tak zmyliła mnie wersja O1Tour.
                                              AniaM
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                                              O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• ruwado
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 14892
                                                • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez OctaviaRS TDi
                                                Nowe są już na Comman Rail więc silniki mają piekną charakterystykę pracy, są milutkie w porównaniu do pompowtrysków.
                                                to 1.6 deselek. Fakt kultura pracy i nieduża pojemność, same zalety. Ale dla naszych ASO przez jakiś czas to będzie duże wyzwanie.

Zamieszczone przez OctaviaRS TDi
                                                Silniki 1.9 to sprawdzone jednostki. Większość mechaników wie jak się do nich zabrać, a to w wyborze auta na lata też jest ważne.
                                                i to jest największy + tego silnika - mechanicy dobrze je znają. A i spalanie jak piszą inni - niewielkie.

Jak miałem kiedyś malucha i wsiadłem do poldka to był skok jakościowy
                                                oj ... dobrze wiem o czym piszesz

Pozostaje więc:
                                                1.9 TDI + chip po gwarancji (co daje ? moc ?)
                                                1.6 benzyna+LPG
                                                1.4 TSI na razie bez gazu
                                                chyba tak
                                                - 1.9 TDI + chip po gwarancji - lub bez chipa jak do normalnej jazdy - silnik bardzo oszczędny
                                                - 1.6 benzyna+LPG - też oszczędnie, ale jak dla mnie gaz to gaz - zawsze jest to dodatek i możliwe są różne problemy ( w deselku sam deselek to podstawowa konstrukcja)
                                                1.4 TSI na razie bez gazu - silnik też obiecujący, jednak z tego porównania najmniej oszczędny, a gaz tak jak piszą - pewnie będzie tylko kiedy?

to gnaj do pierwszego lepszego salonu - i jazda próbna. Porównaj benzynę i desla.

Może pora "na starość" poszaleć
                                                no to było tak na samym początku, a nie, że rodzina, że na lata, że oszczędnie...
                                                Jak szaleństwo tak na lekko to 1.8 TSI, jak na maxa to RS
                                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• golibroda
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 530

A spoty są gdzie i kiedy ?

@ruwando - wiesz takim panom jak ja to podobaja się osiemnastki i tutaj koszty nie graja roli

upsss .... żartowałem ... nie to forum

Mam gaz w asterce, żadnych kłopotów, a był dokładany bo bym pracował na paliwo. Może to zasługa mojego motoru 1,4 8v podobno ekonomiczny długowieczny i niezawodny. Dopiero po około 100k zaczął kuleć
                                                  Pozdrawiam
                                                  Piotr

Komentarz

• ruwado
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 14892
                                                    • Octavia IV (NX3)

@ruwando - wiesz takim panom jak ja to podobaja się osiemnastki i tutaj koszty nie graja roli
                                                    może i nie to, ale nic co ludzkie ......
                                                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...